Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

50. urodziny marki BOBO FRUT

Nie ma chyba Polaka, który nie zna smaku soków BOBO FRUT. Marka świętuje właśnie 50 lat istnienia.

Historia soków BOBO FRUT

Pierwsza butelka soku BOBO FRUT Jabłko banan i marchewka powstała w rzeszowskiej fabryce Alima w 1968 roku. Alima stała się w ten sposób pierwszym w Polsce zakładem z oddziałem produkcji soków i przetworów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. W pierwszym roku do miast i miasteczek całego kraju trafiło 100 ton produktów BOBO FRUT. Tak, w sercu Podkarpacia, narodziła się najpopularniejsza dziś marka soków i nektarów dla najmłodszych.

Produkty szybko zyskiwały popularność. Eksperci Instytutu Matki i Dziecka docenili je za „niezwykle małe straty wartości odżywczych”, a rodzice i maluchy za smak, do którego do dziś wielu dorosłych Polaków chętnie wraca.

Wraz ze wzrostem popularności zwiększała się także różnorodność produktów BOBO FRUT. W 1978 roku polscy rodzice mogli już wybierać spośród 17 rodzajów soków. Jednocześnie stały się one towarem deficytowym – w latach 70. i 80. zapotrzebowanie na nie znacząco przewyższało możliwości produkcyjne rzeszowskiej fabryki. Ci, którym brakowało znajomości umożliwiających otrzymanie soków „spod lady”, stali po nie w długich kolejkach. Nikogo to jednak nie odstraszało. Wręcz przeciwnie – trudności z dostępnością soków BOBO FRUT czyniły je w polskich domach powszechnym obiektem pożądania.

Jakie są dziś soki i nektary BOBO FRUT?

Dziś marka świętuje 50. urodziny. W tym czasie w Polsce urodziło się ponad 25 milionów dzieci i każdemu z nich soki BOBO FRUT starały się towarzyszyć w wyjątkowych pierwszych latach życia. Deficytowe kiedyś produkty są już teraz, na szczęście, znacznie łatwiej dostępne, chociaż nie zmniejszyło to ich popularności – BOBO FRUT wciąż jest najchętniej wybieraną przez rodziców marką soków dla niemowląt i małych dzieci.

Dzięki 50-letniemu doświadczeniu rzeszowskiego zakładu, doświadczeniu, jakim nie może pochwalić się żadna podobna marka w Polsce, BOBO FRUT stał się ekspertem w tworzeniu produktów dostosowanych do potrzeb najmłodszych.

Doświadczenie to jednak nie wszystko – dobry sok nie powstanie bez dobrego surowca. Smak i wartość odżywcza gotowego produktu zależne są m.in. od warunków, w których uprawiane były warzywa i owoce, z których powstanie. Miejsce pochodzenia składników ma więc duże znaczenie.

  • jabłka, używane do produkcji soków BOBO FRUT, pochodzą z 2 rejonów sadowniczych – pięknych okolic Kazimierza Dolnego w lubelskiem oraz górskich okolic Nowego Sącza w Małopolsce.
  • marchew, która trafia do soków BOBO FRUT, pochodzi z okolic Hrubieszowa.

Zapewnienie odpowiednich składników nie jest możliwe bez stałej współpracy z dostawcami. Długotrwałe relacje z rolnikami pozwalają marce BOBO FRUT lepiej dbać o jakość warzyw i owoców, z których powstają soki. W przypadku części gospodarstw, już 3. pokolenie dostarcza do fabryki w Rzeszowie owoce swojej ciężkiej pracy, niektórzy współpracując z nią nawet od samego początku produkcji soków BOBO FRUT.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *