Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Banki żywności z Amica edukują dzieci w kampanii “Ekomisja – nie marnuję”

banki żywności

400 lekcji o niemarnowaniu dla 20 000 uczniów z 200 szkół podstawowych, a także aktywne zaangażowanie 200 nauczycieli w ramach Szkolnych Klubów Niemarnowania – to cel programu edukacyjnego „EkoMisja – nie marnuję” Banków Żywności i marki Amica, który zaplanowano na lata 2019/2020.

Co roku do koszy na śmieci trafia blisko 9 mln ton kupowanej żywności. Głównym winowajcą jest nieumiejętne przechowywanie produktów spożywczych i brak edukacji w tym zakresie. Dlatego Banki Żywności i Amica ponownie łączą siły. Zapoczątkowana w ubiegłym roku akcja „EkoMisja – nie marnuję!” i związana z nią kampania „Przechowuję, nie marnuję!” kolejny raz zwracają uwagę na problem marnowania żywności i edukują uczniów szkół podstawowych w całej Polsce – mówi Tomasz Pietrzyk, PR Manager marki Amica.

Akcja edukacyjna w szkołach podstawowych zaplanowana na lata 2019/2020 to program, który obejmie 400 lekcji o niemarnowaniu jedzenia dla 20 000 uczniów z 200 szkół podstawowych. Planowane jest także aktywne angażowanie 200 nauczycieli w ramach Szkolnych Klubów Niemarnowania. W ramach współpracy Amica przygotowała pełen zestaw materiałów informacyjnych dla uczniów i nauczycieli, w tym scenariusze lekcyjne, specjalne makiety wnętrza lodówek i szereg nowoczesnych materiałów dydaktycznych, dzięki którym realizowane lekcje i omawiane problemy staną się nie tylko o wiele ciekawsze i bardziej zrozumiałe, ale i barwniejsze.

Pilotażowe lekcje odbyły się w czerwcu 2019 roku. Szkoła Podstawowa w Grudusku (18 km od Ciechanowa) jako pierwsza wzięła udział w projekcie i przetestowała materiały edukacyjne z uczniami. Podczas zajęć poruszano zagadnienia związane z ochroną środowiska, a także ekologicznych skutków marnowania jedzenia i prawidłowego odżywiania, w tym zasad odpowiedniego postępowania z żywnością.

Chcemy przyczynić się do tego, by już od najmłodszych lat uczyć młode pokolenia, jak kupować, by nie marnować oraz jak przechowywać jedzenie, by wyrzucać go jak najmniej – podkreśla Małgorzata Fuszpaniak, Menedżer ds. Komunikacji Kategorii, koordynator projektu.

Nabór do programu wciąż jest otwarty. Szkoły mogą zgłaszać się bezpośrednio do regionalnego Banku Żywności, który będzie prowadził zajęcia lub przez biuro Federacji Polskich Banków Żywności. Obecnie prowadzona jest rekrutacja w następujących lokalizacjach: Ciechanów, Tczew, Słupsk, Suwałki, Białystok, Siedlce, Wrocław, Chojnice, Konin, Kielce, Kraków, Lublin.

Dodaj komentarz